Conceptul de modernizare și extindere a Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală
- 333 views
Oportunitățile de conlucrare cu partenerii externi în vederea modernizării și extinderii capacităților Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au fost abordate recent în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, care au întreprins o vizită de lucru la universitatea noastră.
Din delegație au făcut parte: Miljana Grbic, reprezentanta Biroului OMS Moldova, și Alexandru Voloc, ofițer tehnic la OMS, care au fost însoțiți de către profesorul Stefano Capolongo, Hospital Design and Urban Health, director al Departamentului Arhitectură, Construcția Mediului, Ingineria Construcției, Andrea Brambilla, cercetător, conferențiar universitar, Laboratorul de proiectare și sănătate, și Michele Dolcini, doctorand la Institutul Politehnic din orașul Milano, Italia. La întâlnire a participat și Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic.
Directorul CUSIM, Andrei Romancenco, a menționat că proiectul de dezvoltare al Centrului, unde sunt instruiți studenții, medicii rezidenți și medicii, se referă, în primul rând, la reconstrucția clădirii adiacente, care se află la moment într-o stare avariată. Aceasta va include un teatru de simulare a situațiilor de urgență în diverse condiții și preluarea pacientului de serviciul de ambulanță, o sală multifuncțională cu posibilitatea de separare în câteva săli mai mici (pentru 12-15 persoane), un departament pentru pacienți standardizați (4 săli de examinare, 2 saloane și 2 apartamente), un laborator de realitate virtuală, inteligență artificială și telemedicină și un laborator pentru simulare. De asemenea, se prevede reînnoirea echipamentului de simulare existent și extinderea serviciilor de instruire necesare, solicitate de către comunitatea medicală și cea non-medicală. Domeniile vizate țin de specialitățile neurochirurgie, ortopedie, traumatologie, cardiochirurgie, urologie, chirurgie, radiologie și imagistică, medicină de laborator ș.a. Echipamentul didactic achiziționat anterior este parțial uzat, astfel apare necesitatea de suplinire a seturilor de mulaje, manechine și simulatoare. „Ca rezultat al implementării proiectului dat, va fi extins numărul de beneficiari ai Centrului din structurile guvernamentale și non-guvernamentale: Ministerul Afacerilor Interne (polițiști, pompieri, colaboratori ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale ș.a.), dar și din alte sfere, cum ar fi însoțitorii de tren și de bord ai avioanelor, conducătorii auto, colaboratorii serviciilor de pază, încasatorii ș.a.”, a adăugat managerul CUSIM.
În opinia rectorului Universității, profesorul Emil Сeban, consolidarea capacităților Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală este iminentă în contextul actual la nivel regional, în vederea dezvoltării cursurilor interdisciplinare ca răspuns la eventualele situații de urgență cu victime în masă, gestionarea fluxului de refugiați, a consecințelor calamităților naturale ș.a., iar fortificarea CUSIM-ului ar fi oportună pentru a face față acestei cereri majore.
„Ca rezultat, pe termen lung, va fi eficientizată activitatea cotidiană a serviciilor medicale în Republica Moldova și implicarea în gestionarea situațiilor de urgență, crearea unui sistem fundamentat pe baze științifice de management a resurselor în situații critice și cooperare interdisciplinară, îmbunătățirea dexterităților practice în situații de risc, cu impact vădit asupra creșterii calității serviciilor medicale acordate populației și, nu în ultimul rând, a siguranței pacienților”, a accentuat rectorul.
În acest context, Miljana Grbic a spus că „deși OMS nu este o organizație ce are drept obiectiv reconstrucția unor edificii, instituția neguvernamentală a susținut și a făcut posibilă organizarea vizitei experților în construcții din Italia la USMF Nicolae Testemițanu, care are un rol crucial pentru dezvoltarea spitalelor din țară”.
La rândul său, profesorul Stefano Capolongo a remarcat că la universitatea pe care o reprezintă a fost creat un laborator al sănătății specializat în expertiza și elaborarea proiectelor de design și construcții urbane în sistemul medical, iar această colaborare ar fi o experiență utilă și foarte interesantă.
În finalul întrevederii, rectorul și-a exprimat recunoștința reprezentanților OMS pentru deschiderea și susținerea oferită în vederea inițierii proiectelor de dezvoltare a CUSIM-ului, precum și pentru disponibilitatea preluării expertizei externe în domeniu.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii